Ho Chi Minh sau vechiul Saigon era, in imaginatia mea, un oras mic, saracut, cu strazi prafuite si oameni ghemuiti de lucru in cimp. Am fost surprinsa ca sa vad un oras curat, cu drumuri bune, organizat. Ho Chi Minh are o populatie de aproape 10 milioane, iar pe strazile sale merg aproape 7 milioane de scootere.

vietnam

Incredibil, insa acest mijloc de transport este ales de majoritate. Cum a zis ghidul: “Este ofensator sa intrebi “daca ai motocicleta”, ar trebui sa intrebi “ce fel de motocicleta ai?”. Tot din povestirile ghidului am invatat ca vietnamezii isi iubesc foarte mult patria si pastreaza strazile curate, maturindu-le. Fiecare persoana isi matura in fata magazinului, blocului sau casei spre drum, iar noaptea maturatorii de strada curata drumul. Jobul de maturator este bine platit si multi fac parte din aceasta “comunitate a maturatorilor”.

Alt lucru impresionant – vietnamezii iubesc cafeaua. Beau multe cafele zilnic si le prefera cu gheata. Sint multe coffee shopuri la care vin nu doar tineri in pauza de masa, dar si businessmanii la negocieri.

Bucataria vietnameza nu mi-a cazut tronc. Practic toata mincarea e dulcie. Bucatele din carne sint servite cu sosuri dulci, iar fructele se maninca cu sare si chili. Pe linga asta, mi s-a parut oarecum straniu sa vad caine si pisici in colivii, pe marginea drumului, de vinzare la restaurante. La intrebarea mea “de ce maninca caini si pisici?”, ghidul mi-a raspuns ca “ei maninca si guzgani, de ce nu ar minca caini si pisici? mai ales ca sint buni la gust”. Din povestirile de groaza a ghidului, am aflat ca inainte de independenta, oamenii erau executati pentru faptul ca aveau mincare. Toata carnea se minca cruda, pentru ca fiind gatita, raspindea miros dupa care puteau fi gasiti si pedepsiti. De asemenea animalele erau omorite intr-un mod barbar, pentru ca nu se practica folosirea toporul. Sunetul de la hacuire era auzit de catre cei ce pedepseau “luxul de a minca”.

 

Vietnamezii beau mult alcool. Vinul de orez, un fel de tuica/samogon/horelca, este servit in cantitati foarte mari, in fiecare zi, la masa. Berea este servita oricind in timpul zilei, in cantitati enorme. Consumptia alcoolului in Vietnam este una dintre cele mai ridicate din lume, anual pentru bere cheltuindu-se peste 3 miliarde USD (un litru costind in jur de 1 USD). Fiind in vizita intr-un sat din apropiere, am gustat tuica de sarpe. Avea gust de singe si alcool “uscat”. La fel cum rusii pun ardei iuti in vodca, iar romanii cartof in tuica, vietnamezii pun in vinul lor de orez scorpioni si cobre.

Vietnamezii sint mari patrioti si se mindresc cu identitatea lor. Necatind ca Vietnam este o tara comunista, toti intr-o gura vorbesc despre democratie. Comunism democratic? Saigon a fost renumit dupa Ho Chi Minh, pentru ca acesta a fost un reformator comunist si un luptator pentru independenta Vietnamului. In prezent, imaginea sa este raspindita prin oras, toti cinstindu-l si onorindu-l.

Vietnamezii sint zimbitori si muncitori. La fel cum mi-am imaginat, majoritatea poarta palarii, cimpurile de orez inconjoara orasul si sint o adevarata comoara transmisa prin generatii. Proprietarii, dupa moarte, sint ingropati chiar in cimpurile sale. Este o onoare si o traditie.

cimp

Populatia este tinara. Batrini sint putini. Acest aspect atrag multi investitori, oferindu-le locuri de munca si un venit decent pentru a creste copii. Apropo, vorbind de copii, vietnamezii nu se inmultesc iresponsabil. Orice copil este binevenit pe lume, daca parintii decid ca pot sa-i ofere educatie.

Si un alt apropo, in mare parte alcoolul este mai mult consumat de catre barbatii decit de femei, insa femeile sint mai rezistente (din spusele localnicilor). Vorba populara vietnameza spune: “Daca femeile beau, vor ajunge sa traiasca pe mal de riu”. Iar pe mal de riu traiesc familii intregi, care isi duc existenta din banutii dati de turisti pentru o plimbare cu barca. Plutind pe riu, domnita care vislea ne-a atentionat la o coliba pe un mal mai ridicat. Ea traia acolo impreuna cu cei trei copii, in ploaie, in soare, tintari si antisanitarie. Insa, majoritatea locuiesc chiar in barcile lor. Atita avere au si ei.

barca

Este minunat ca multe femei inca poarta straie nationale, rochii mulate pe corp, cu taieturi laterale pina la sold, descoperind alt strat al rochiei, de obicei intr-o culoare contrasta sau complimentara. Vietnamezele cu adevarat sint frumoase. Am vizitat “orasul fetelor frumoase” (tradus din vietnameza, din pacate nu gasesc denumirea). Din acest oras, fondat de chinezi, vine prima doamna a Vietnamului, care este bine cunoscuta de toti localnicii pentru frumusetea ei, atit fizica cit si sufleteasca.

Prostitutia in Vietnam este considerata o crima serioasa, insa, oarecum, tolerata cu ochii larg deschisi. Pentru multe familii traficarea de sine este un venit esential de existenta. Spre deosebire de ce am vazut in Bangkok, prostituatele vietnameze nu sint bagacioase. Stau cuminti si asteapta 🙂

Despre o cultura diferita poti scrie la nesfirsit. Insa experienta mea scurta s-a incheiat frumos, pentru ca vietnamezii sint culti si fericiti. Am facut cunostinta cu acesti oameni scunzi si dragi, binevoitori si chematori inapoi.

Mai vreau!

hamac    hamac 2

floare

 Calatoriti si iubiti Pamintul!

Share: