Colombo, cel mai mare oras si capitala culturala din Sri Lanka. O insula in forma unei picaturi, la poalele Indiei, un mic templu Buddhist, un curcubeu de culori, flori de lotus si orchidei, patria elefantilor si a simbolurilor.

sri-lanka

Semnificatia culorilor pe flagul tarii sint strins legate de religia predominanta- Buddhismul.

sri-lanka-flag_0_o
Buddhismul este o religie si o filozofie. Buddha inseamna “Cel Treaz” si rezumind la o explicatie mai simpla, Buddha este oricare persoană care redescoperă scopul vieții (“Dharma”, din care izvorăsc armonia interioară și satisfacția durabilă) și atinge iluminarea, adunând suficientă karma pozitivă pentru a reuși în acest scop.

sri-lanka

budhism

Conform lui Buddha atât trupul, cât și percepțiile, senzațiile, mintea și conștiința nu pot constitui un suflet, o entitate veșnică, deoarece se află într-o permanentă transformare, sunt efemere.

img_1097_0_o

Existența unui om este relativă, a fost făcută posibilă prin intersecția unor forțe universale supuse unor schimbări permanente, este dependentă unei legi a cauzalității, este o componentă trecătoare a universului și a timpului, “o flacără în această mare de foc”. Budismul nu admite, astfel, nimic veșnic, neschimbabil, lipsit de substanță. Prin moartea omului nu se realizează o distrugere totală a existenței lui, faptele sale, karma sa, fiind transmise într-o viață următoare prin reîncarnare.

colombo

img_1102_0_o

Revening la flag, culoarea verde si portocalie inseamna inceputul si sfirsitul vietii. De ce anume aceste culori? Pentru ca orice planta atit cit are viata este tinara si frageda, are culoarea verde, insa odata cu trecerea timpului se ingalbeneste si devine ruginie, portocalie, apoi putrezeste. Deci sfirsitul ciclului vietii are culoarea portocalie.

Leul intruchipeaza o energie divina, ii serveste drept tron lui Buddha ca simbol al puterii şi consecvenţei, al forţei şi curajului. Este nimicitorul ignoranţei şi răului.

img_1113_0_o

Preturile in Sri Lanka sint ridicol de mici. Pentru un city tour particular de 4 ore cu taxiul + ghid am platit 8 euro.

Prima destinatie a fost, desigur, un Templu Buddhist vechi de peste 200 de ani. Aici pentru prima data am vazut Lotus, care are un miros fin si dulce de nectar.

img_1085_0_o

img_1112_0_o

Nuferii sunt florile cu cele mai multe semnificatii in mitologie, simbolizand forta de creatie, nemurirea, sanatatea, gloria sau linistea sufleteasca. Lotusul sacru se inalta deasupra apei, avind o scurta tulpina, in timp ce nufarul pluteste pe ea.

Floarea de lotus este un simbol unic si uimitor al naturii. Aceasta floare creste in ape tulburi si apoi se ridica la suprafata. Odata ajunsa aici, infloreste cu o gratie si o frumusete spectaculoasa. La caderea noptii se scufunda din nou pentru a demonstra si mai bine miracolul naturii. Cand rasare soarele floarea reapare pastrandu-si culoarea intacta. Ea reprezinta sanatatea, onoarea si norocul.
Lotusul este semnificativ in traditia budista deoarece Buddha este infatisat deseori stand pe o floare de lotus. Legenda spune ca el isi imagina oamenii ca pe niste “boboci de floare intr-un lac, crescand din noroi si incercand sa ajunga la suprafata pentru a putea inflori”.

Templul care se risipeste vazind cu ochii este restaurat din banii turistilor, neavind suportul autoritatilor, din pacate. Sper ca din mica mea contributie s-au cumparat citeva picaturi de uleiuri, caci se folosesc doar vopsele naturale, extrase din plante, care nu au absolut nici un miros, iar peretii sint captusiti cu stofa, caci materialele de constructie se risipesc.
img_1101_0_o

img_1103_0_o

In aceeasi curte este situata o veche Biblioteca. O arhitectura splendida care dateaza din timpurile monumentului de alaturi, deci peste 200 de ani.

img_1132_0_o
Serpuind mai departe pe drumurile colombiene am ajuns la Gradina cu Ierburi care isi are existenta sub patronarea autoritatilor si functioneaza in baza de Licenta. Fiecare fir de planta care o vezi in acea gradina este lecuitoare, din care se fac uleiuri si siropuri tamaduitoare.

img_1139_0_o

img_1141_0_o

img_1148_0_o

Ghidul tacticos explica si enumera citeva component ale uleiului, insa lasa in enigma si secret zeci de ierburi care impreuna formeaza cocktailuri pentru sanatate si frumusete. Cocos, ananas, spanac, susan, piper, vanilie, papaya, ghimbir, lamii, mimosa si tot felul de flori cu efect analgetic sau calmant, mixat in proportii exacte, aplicate corect, fac minuni. Desigur ca in incinta gradinii este un magazin unde poti cumpara aceste uleiuri.

Am ajuns la Nigambo, plaja lovita de tsunami. Uimitor- nici un pescarus. In schimb datorita mizeriei se aduna o multime de cioroi necrofili care odata ce vine seara, te sperie cu multimea, prezenta si galagia lor. Apa este foarte tulbure, probabil datorita sezonului de ploi si vinturi puternice, insa calda. Nisipul galben auriu, aspru.

colombo

Pe malul oceanului gasesti un restaurant foarte frumos Kind Coconut, care a fost complet spalat de tsunami. Arata ca o veranda veche, cu tavan jos, peretii crapati de stratul gros de vopsea, becuri de diferite culori in stresina acoperisului, detalii dragute care te fac sa te simti ca acasa. Pe fiecare masa sta cite o lampa de sticla cu cite o luminare, asupra mesei atirna lampa de metal vechi cu beculet, fetele de mese rosii, iar servetelele, desigur, portocalii (sper ca nu simbolizeaza sfirsitul vietii in context de restaurant 🙂 ).

Eroii meniului sint berea locala Lion si Platoul de fructe de mare. Cu un total de vreo 10 euro servesti o portie imensa de calmari, lobsteri, crabi, creveti imparatesti, peste proaspat din ocean. O sarbatoare la apus de soare si o cina de neuitat.

img_1213_0_o
Cu picioarele pline de nisip ne-am urcat in taxi ca sa ajungem mai repede la hotel, pina nu ne-au mincat tintarii! Soferul ne intilneste cu o crenguta de orchidee, rupta dintr-un copac din preajma. Acest gest ne-a cucerit si ne-a determinat sa lasam bonus.

Strazile din Colombo sint pline de saracie, transport public nu este, decit masinutele cu 3 roti numite Tuc-Tuc, biciclete, din cind in cind cite un taxi de la vreun hotel sau vreun autobus. Ceea ce pentru noi e straniu si dezgustator, pentru ei este ceva normal, ba chiar se considera prestigios. Bunaoara, pe strada centrala, in 50 de metri vezi un supermarket, un hotel, un salon de infrumusetare si o ferma de pui, usa in usa.

img_1157_0_o

Case mai inalte decit 2 etaje nu sint, deci hotelul cu 4 nivele la care am stat este considerat zgirie nori. Din ograzi vezi crescind copaci de banana, papaya, nuci Caju si multe bunatati de care nici nu am auzit inca. Un salariu mediu in Sri Lanka este ~100-120 euro, luind in calcul ca femeia nu lucreaza si copii sint vreo 3. Pentru turisti preturile sint mici, insa pentru localnici usturatoare. Studiile (12 clase) sint asigurate de stat si sint gratuite pentru orice doritor de carte.

A cita oara ma minunez de unde atita fericire si optimism in oameni. O tara atit de mica, afectata de malaria si tsunami, lumea reuseste sa vada frumosul si sa ramina onesti. Ghidul m-a asigurat ca daca voi lasa geanta in drum, nimeni nu va indrazni sa o fure. Doi tineri, care probabil nu au vazut niciodata fete albe, ne-au intrebat daca nu sintem impotriva sa faca poze cu noi 🙂 Iar la fiecare bataie de vint, huditele se umple cu copii care inalta zmei zburatori, nu pentru competitie, ci pentru a se bucura impreuna.

img_1135_0_o

Cu siguranta 24 de ore nu sint destule pentru a explora tot frumosul insulei Sri Lanka, cu miros dulceag de flori. Cu o imensa placere ma voi intoarce sa vizitez ferma de elefanti si poate alte templuri buddhiste si monumente istorice. Intreaga insula e ca un monument istoric, iar Aura lui Buddha inca mai straluceste asupra oamenilor, daruindu-le armonie interioară și satisfacția durabilă.

Travel. Enjoy. Share.

Share: