Istoriile inspirationale sunt parte din jobul meu. In fiecare zi e o alta poveste, iar cele mai deosebite merita spuse si altora.

Cand eram la Colegiul Aviatic, profesorii ne-au povestit despre o fata din Portugalia, cu numele Maria Conceicao. De atunci au trecut 3 ani, iar astazi, am aflat mai multe despre aceasta curajoasa femeie.

Fiecare destinatie este o experienta. Fiecare oras vizitat iti lasa o amintire, iar amintirile sunt diferite la randul lor. Un oras greu de uitat este Dhaka, capitala Bangladesh. Imaginea care imi sta in fata pana in present imi trezeste fiori. O saracie cumplita de care oamenii cu acoperis deasupra capului nu-si pot imagina. Ochi de copii care implora sa le dai macar apa potabila, mamele lor care implora sa nu ramai indiferent, familii intregi dormind sub cerul liber, copii in pielea goala, murind de marginea drumului si masini luxoase care trec pe alaturi, oameni bogati care nu misca un nerv la ce se intimpla chiar langa ei.
Am vizitat Dhaka. Am fost atat de traumata, incat mi-a luat multe luni ca sa-mi revin. Aveam imaginea in fata ochilor. Aveam o stare de greata permanenta, de mila acelor ochi micuti si negri care nu cunosc ce este un stomac satul sau o baie calda. Am inteles ca oamenii care fac caritate au suflet mai mare decat incape in imaginatia mea.

http://www.ciubotarudoina.com/index.php?controller=post&action=view&id_post=3216

Zborul spre si dinspre Dhaka este ceva ce nimeni nu mai vrea sa repete. Oameni cu igiena proasta, care nu cunosc si nu inteleg cum functionaza un avion, oameni care refuza sa atinga mancarea servita, crezind ca e contra plata. Oameni deshidratati, care lesina de sete, nestiind cum sa ceara apa. Oameni datorita carora Dubai arata asa cum este in present, pentru ca a fost construit cu sudoarea muncitorilor, care foarte des, lucreaza doar pentru mancare si cazare sau vreo 100-200 $ pe luna.

In Aprilie 2005 Maria a operat un asemenea zbor spre Dhaka, care a socat-o. Pe cand noi profitam de aceasta profesie frumoasa si luam cine prin Rio de Janeiro, Singapore si Syndey, plecam in vacante in Machu Picchu si Bali, si ne plangem ca Frankfurtul deja ne plictiseste, Maria schimba toate zborurile sale pentru a zbura spre Dhaka. De ziua ei de nastere, o luna mai tirziu, Maria a organizat un tirg in comunitatea de crew si a vindut toate obiectele decorative din casa, si-a vandut hainele si accesoriile, si-a incurajat prietenii sa doneze hainele de care nu mai aveau nevoie, a scos din banca toti banii pe care ii avea si a plecat in Dhaka pentru a misca lucrurile din loc. Maria isi incuraja colegii sa doneze sapunele si samponurile de la hotele, pentru a le raspandi celor nevoiasi. Lucrurile au inceput de la igiena, insa visul Mariei era de a oferi educatie cat mai multor copii, pentru ca acestia sa faca schimbari printre randurile sale.
O luna mai tirziu au inceput schimbarile. Maria a organizat vaccinuri pentru copii impotriva bolilor contagioase si a fondat Maria Cristina Foundation.

familia

Denumirea Fondatiei poarta numele femeiei care a crescut-o pe Maria de la doi ani, dupa ce mama sa a decedat. Fiind imigrata din Africa si avand 6 copii, Maria Cristina Matos nu a refuzat grija acestei fetite minunate, care a rasplatit-o din plin cu mandrie si suflet mare (Maria Cristina a decedat cand Maria avea 12 ani). 

La inceput lucrurile se miscau din loc, iar ulterior “a venit criza”. Maria spune ca “donatiile dispareau peste noapte”. Atunci Maria a devenit disperata, facand tot posibilul pentru a face cat mai multe apeluri publice. Astfel a urcat pe muntele Kilimanjaro in 2010, insa asta nu a creat multa atentie.
In 2011 a ajuns cu success la Polul Nord si a mers cate un maraton in cele 7 emirate ale EAU, in 7 zile.
In 2013 Maria a fost prima portugheza care a urcat Everestul.
Iar de atunci a mai alergat 7 ultra maratoane pe 7 continente in 6 saptamani; 7 ultra maratoane in 7 zile si 7 maratoane pe 7 continente in 11 zile.
Maria este detinatoarea a 6 Reconduri Guiness si a multor premii internationale pentru munca pe care o face: European Union Woman Innovators Award, Emirates Humanitarian Woman of the Year in 2009, Emirates Woman of the Year in 2009, Most Inspiring Woman of GCC in 2010 si altele.

Asa Maria a adunat fonduri pentru a deschide o librarie, internet café, centru de broderie, saloane de frumusete, centru stomatologic, centre de prim ajutor, a instalat containere pentru colectarea apei de ploaie, a distribuit containere pentru deseuri, a reparat drumuri, le-a facut certificate de nastere si acte copiilor si multe altele. Insa mai important decat toate, pana in present, mai mult de 600 de copii au primit studii calitative care le permite sa aplice la colegii internationale, a invatat parintii multor copii limba Engleza, a angajat tatii multor copii ca sa munceasca in Dubai (acestia devenind modele pentru comunitatea de acasa, provocand barbatii sa se organizeze si sa invete pentru a obtine un loc de munca).
5 cei mai buni elevi ai Fondatiei acum invata in Dubai, cu gazda la familii voluntare. Copiii au aspiratii mari de a devein avocati, ingineri, iar o fetita vrea sa devina prim-ministra Balngladeshului, fiind coplesita de organizarea orasului sub conducerea lui HH Sheikh Zayed.
“I run to secure the future of my children in Dhaka.” Maria Conceicao

newton

“I look at the slams and i see butterflies.” Maria Conceicao 

maria cristina

diving woman

Donati pentru o schimbare!    http://mariacristinafoundation.org

Share: