De la dragoste, la furie este doar un singur pas? Dar de Sindromul Paris ați auzit? Atunci când iubești Parisul cel din cărți, cu pălării și bonete, cu umbrele și trăsuri, cu șampanie și Turnul Eiffel… iar când dai de realitatea hectică a francezilor parizieni, suferi! Suferi de Sindromul Paris.

Două zile în Paris, în doi, ce poate fi mai romantic? Vară proaspătă, cu ploaie caldă și mult soare.

Fiind cazați lângă aeroportul Charles de Gaulle, am decis să tăiem din drum (trebuia sa luăm un autobus și două trenuri). Călătoria cu Uber, care este mult mai ieftină decât cu taxiul local, a durat aproape 2 ore, pe o distanță nu mai mare de 20 km. Toată frumusețea asta a costat 84 de EUR. Traficul este insuportabil. Era 16.00.

Itinerarul nostru turistic a început cu Notre Dame de Paris, o catedrală finalizată în secolul 13, considerată, pe bună dreptate, una din cele mai fine construcții în stilul Gotic Francez. Am omis prânzul în favoarea unei baguette franțuzești cu cașcaval, care ne-a costat ca o intrare în muzeu – 6 EUR.

biserica

O plimbare de-a lungul rîului Sena și în 15 minute ajungi la Louvre. Vechea mea dorință, care nu credeam să se îndeplinească vreodată. Mona Lisa ne aștepta cu nerăbdare și… nu a mai răbdat. Muzeul era închis de 20 de minute când ajunsesem să intrăm.

louvre

selfie louvre

Muzeul Louvre este cel mai mare muzeu din lume și un monument istoric care te lasă, efectiv, mască. Găzduiește aproximativ 35 000 de obiecte de artă agonisite din perioada preistorică până în sec 21. Cele mai multe obiecte au fost adunate în perioada celui de al II-lea Impreriu Francez. Confiscate de la biserici, donate, lăsate testament de-a lungul secolelor, dar, incluzând și colecțiile regale de picturi, de sulpturi din Grecia și Roma antică, toate stau frumos și liniștit în „piramida de sticlă„.

Muzeul Louvre este amplasat în incinta Palatului Louvre. Original, construit ca fortăreață, Palatul are o arhitectură de pe altă planetă. Fiind modificat de mai multe ori în perioada Medievală, în sec 14 Palatul a fost transformat în reședință regală și renovat în stilul francez Renaissance. O frumusețe similară nu am mai văzut.

Acum înțeleg de unde vine aronganța aia fină…franceză. Ce lux neimaginat își creau familiile regale! Lux nu doar vestimentar și arhitectural, dar și cultural, artistic, culinar, estetic. Înțeleg de ce rușii s-au îndrăgostit de vizitele la Paris, iar, ulterior, le-au descris ca pe un tablou de valoare infinită în multe cărți și opere ale literaturii ruse vechi și veșnice. Înțeleg de ce Sankt Petersburg, „capitala culturală a Rusiei„, seamănă atât de mult cu Parisul.

louvre 2

Trecînd prin curtea Palatului Louvre, ajungi la Arc de Triomphe du Carrousel, construită de Napoleon I, comemorându-i victoriile. Acesta a făcut-o după modelul roman și Arca lui Constantin din 312 DC. În fața acestei construcții glorioase se vând suvenire ilegal. Uitându-te spre vest prin Arcă, observi perfect alineate Obeliscul din Place de la Concorde, bulevardul Champs-Elysees, Arc de Triomphe, la distanță. Ce idee arhitecturală splendidă!

arc de triumf

Mergând, în continuare, prin parc, te poți opri pe scaune în jurul lacurilor artificiale, în care se scaldă rățuștele. Poți să-ți potolești setea cu o bere rece la o terasă sau cu o înghețată la con. Parcul se termină cu „roata norocului„ imensă, instalată în Place de la Concorde, cel mai mare scuar din capitala Franceză. O călătorie cu roata durează 10 minute (2 cercuri) și costă 12 EUR pentru un adult. Stând în rând, ni s-au verificat biletele, adică ni s-au luat înapoi biletele, ca să fie returnate la casier pe furiș. Așa am fost amăgiți de 24 EUR, iar la plecare am auzit că domnul mai vorbea și româna.

Recomand, cu drag, să urcați cu roata, pentru că de sus vedeți tot orașul ca pe palmă. Uriașul bulevard Champs-Elysees și down town Paris, Louvre, Turnul Eiffel, Arc de Triomphe, Palate, parcuri. 

parc paris

Era 20.30, se însera, și am decis să luăm un tuc-tuc până la Turnul Eiffel. Pentru doi km ne-am înțeles cu 10 EUR. Ajunși la Turn, aștept restul din 20 EUR. Doamna, româncă de origine romă, a început să îmi explice că prețul era de persoană, nu de călătorie. Așa am fost amăgiți de încă 10 EUR.

okno v parij

Lângă Turnul Eiffel s-a spulberat toată iluzia și romanța franceză. Turnul și parcul din jur erau înconjurate de un gard. Ca să nimerești înăuntru, aveai nevoie de tichet. Adică…ca să stai sub Turn sau pe iarbă trebuia să platești. Iar rândul la toată această „treabă„ era de sute de metri.

Oare Gustave Eiffel așa își vedea opera? Înconjurată de garduri și bazaruri de suvenire pe după tejghea?

Tot acest haos negustoresc nu este controlat de poliție. Vânzătorii se ceartă pentru „clienți„…e foarte gălăgios și neplăcut. Am decis să facem poze din partea râului. Toată zona drumului era arhiplină de români-romi care amageau trecătorii la jocuri de noroc și afro-francezi care vând flori si tot felul de suvenire. Mizerie, urlete, boschetari și miros izbitor de urină. M-am simțit ca într-un cartier dubios din care vroiam să plec cât mai repede. Nici de data asta nu am reușit să urc Tour Eiffel.

A doua zi ne-a luat aprope 2 ore ca să ajungem la muntele Montmartre. Cozile imense la tichete de tren erau frustrante. Trenurile arhi-pline. Străzile pline de plastic, oamenii aruncă gunoi pe jos și se pare că dorința de „a o face„ în stradă este mai mare decât a merge până la toaleta publică, care este gratuită și destul de ok.

Am ajuns la Basilica of the Sacré-Cœur. Bazilica este amplasată pe cel mai înalt punct al Parisului. Pare a fi o construcție nu prea mare, însă ne-a luat vreo 4 ore bune ca să vedem tot teritoriul. Extraordinar de frumoasă! Construită la începutul sec 19 în stil romano-bizantin, din piatră travertin, Bazilica rămâne mereu albă. Interiorul constă din multe arce înalte până la pod, mozaică, toate ferestrele au vitralii, luminată doar destul ca să creeze o ambianță plăcută pentru vizitatori. Daca doriți să aprindeți o candelă, să știți că va costa 10 EUR.

catedrala

Complexul cuprinde și o grădină spațioasă pentru meditații, lângă un havuz, în care se scaldă porumbeii și vrăbiuțele. Accesul către vârful cupolei costă 6 EUR pentru un adult. Până în vârf ai de urcat 300 de scări pe o spirală îngustă și în față se deschide o priveliște panoramică a Parisului care îți taie respirația. Fotografiatul și filmatul sunt interzise, însă, securitatea este foarte indulgentă cu toți, întru cât înțeleg, probabil, că nu poți să nu iai cu tine o amintire digitală cu această grațioasă operă de artă.

teatzia

La poalele muntelui Montmarte, se afla Bulevardul Clichy. Este un fel de „districtul felinarelor roșii„ francez, unde găsești o mulțime de cluburi de striptease, dansuri private și sex shopuri. Este și un Sex Muzeu, tare haios, cu desene caricaturi și primele „instrumente ale plăcerii„.

Domnițele din stradă nu au nimic în comun cu frumoasele și elegantele pe care le-am văzut în Amsterdam. Prostituatele sunt…neîngrijite și vulgare.
Pe acest bulevard se află faimosul Moulin Rouge. Acolo s-au născut dansurile can-can care au evoluat în cabaretul modern răspândit, în prezent, toată Europa.

sex

moulin rouge

Dacă te-ai decis să mergi la Paris, îți dau câteva sfaturi:

  • Cu precauție la bunurile personale. Parisul a deschis ușile larg pentru multe naționalități, ce a făcut acest frumos oraș periculos.
  • Cumpără-ți abonament la transport public. O călătorie retur m-a costat 20 EUR. Un day pass costă 23 EUR. Iar abonamentul iese mai ieftin. Pentru abonament ai nevoie de poză 4×4.
  • Cumpără-ți abonament la muzee. 50 EUR pentru 50 de muzee. Cred ca e o chestie utilă.
  • Învață măcar două cuvinte în franceză. Localnicii nici nu se întorc, dacă nu zici „ Bonjour, excusez-moi„. Deși toți vorbesc engleza destul de bine.

Cu părere de rău am constatat că Paris nu mai este la fel ca altă dată. Francezii veritabili sunt în minoritate, iar cei, care cu mândrie se numesc francezi, dar vin din alte colțuri ale lumii, își aduc regulile de comportament de acasă. Nu m-am simțit în siguranță.

Respectați țările și orașele vizitate!

Respectați cultura și tradițiile locale!

Respectați limba vorbită și localnicii!

Păstrați curățenia și atunci Parisul va rămâne „Orașul Dragostei„ și peste sute de ani, nu doar în literatură.

kiss under tour effeil

 Iubiți Parisul!

Share: