Ultima saptamina din februarie are loc o expozitie internationala, GulFood 2016, organizata anual, la Dubai World Trade Center.

Standul si brosurele Moldovei sint sponsorizate de ACED (Agricultural Competitiveness and Enterprise Development), program inovator finantat de United States Agency for International Development and the Millennium Challenge Corporation si de United Nations Development Programme.

expo

moldova

Am cautat standul nostru verde printre sutele altele. Cind l-am gasit, parca am vazut-o pe mama la aeroport! Asa un DOR! M-am pornit cu pas grabit, sa aud grai romanesc de-al nostru, cu dialect dulce-acrisor.

Vad merele! Golden. Preferatele mele!

-Bună ziua!
Здрасссть…Угостить вас?
-А что вы предлогаете?
Что видите… (s-o întors cu spatele, mâncind mere Golden)

M-am apropiat de lazile cu mere. Am luat un mar galben. Il miros. Zic “Wow, miroase ca acasa!”. Reactie de la reprezentant ZERO. Ma intorc si dau cu ochii de Lilian.

-Buna ziua!
Buna ziua! Cum te cheamă? Doinița? Ia vină încoa’. Ia uite ce miere bună avem. Acuș Vitalie te lecuiește de raceală. Vrei ceai? Da biscuiți? Da poamă? Da mere? Hai să-ți fac o poza la stand. Da anul trecut tot ai fost la expoziție?

Am stat cu moldovenii nostri vreo 2 ore, cred.

Vitalie Popa de la Casa Albinei mi-a aratat poze cu albinutele sale. Are 500 de stupi raspinditi prin Moldova. Exporta faguri de miere in Japonia. Mi-a aratat cum se culege propolisul, mi-a explicat cum se colecteaza laptisorul de matca. Cind se apropia cineva de stand, sarea imediat ca sa vorbeasca cu fiecare. S-a facut rind. A impartit borcanase de miere la vizitatori. Au venit jurnalisti.

miere

Am observat ca standul nostru este destul de compact, comparativ cu al altor tari (care ajungeau la sute de metri patrati). Raspunsul a fost “Si asa nu au avut pe cine trimite…”. CUM ASA? Moldova este o tara agrara. Atita pamint!
Cred ca standul s-ar fi putut construi intr-un fel in care produsele s-ar pune in valoare mai mult visual, nu doar cantitativ. Unii reprezentanti nu au tinut cont de merchandising si tehnici elementare de marketing direct. Lazile cu struguri erau plasate la nivelul gleznei. Vestitul “Romb de aur” pe care orice consumator il observa in primul rind cind priveste un raft, lipsea.

Standul mi s-a parut viu si colorat, insa nu era clar ce exact reprezinta? Brand, companie, denumire de mincare? Ce este cuvintul “moldova” pentru cineva care nu stie de Moldova (si asa oameni exista)? Lipsea flagul. Alte tari aveau flagul deasupra standului. Erau si mai usor de gasit din departare.

stand

(poza imprumutata de pe facebook)

Pe centrul standului este plasata o harta pe care Moldova este cit un punctisor. In jurul hartii s-au amplasat imagini. Niste imagini. De la 3 metri nu se intelege ce este acolo. Designerul a dat-o in bara rau de tot. Atita fon alb lasat fara sens.
La asemenea evenimente internatioanale, ar trebui sa fie alese cu acuratete si cadrele care in primul rind se promoveze tara, care sa vorbeasca consumatorului din numele TARII sale, nu doar din partea la SRL-ul pe care il reprezinta. Sa lege o conversatie interesanta, apoi sa “impinga marfa”. Sa vorbeasca engleza macar! Sa salute potentialii colaboratori si afaceristii in limba romana. In limba tarii noastre (daca vrem odata si odata sa ne debarasam de porecle)! Sa zimbeasca celor care trec pe alaturi. Sa aiba amabilitatea sa nu vorbeasca cu gura plina si sa nu manince din produsele expuse pentru degustare.

Cind am plecat, am mai trecut inca odata pe linga mere. Am luat o felie de mar Golden, care a fost taiat dupa fraza lui Lilian “Iura, dai fetei un mar, ce stai?”. Am mincat-o si am zis “очень вкусные и сладкие яблоки у вас!”. Raspuns ZERO. “До свинания!”, zic eu. Raspuns ZERO.

Compania Fruit Bio Impex si Iura Bivol cu inca o doamna au reprezentat merele moldovenesti!

make the diffrence

Impresiile mele au ramas pozitive, oricum! Am fost bucuroasa sa vad oameni binevoitori si ospitalieri, produse autohtone si sa mai schimb doua vorbe in limba romana.

M-am întors acasă cu un mic fagure de miere de tei, doi struguri de poamă și o cutioară de prune în ciocolată, daruite de Lilian si Vitalie.

perje

LA REVEDERE!

Share: