Land of Smiles – așa este numită frumoasa Tailanda, nu doar pentru că este o destinație exotică, favorită a turiștilor de pretutindeni, dar si pentru cultura fascinantă și oameni primitori și zâmbăreți.

Am fost plăcut surprinsă să văd un oraș cu zgârie-nori, un sistem de metro modern și autostrăzi etajate. În același timp, templele vechi sunt ca niște mărgăritare. Orașul plin de contraste, cu taxiuri moderne si tuc-tuc-uri colorate, bijuterii artizanale vândute în stradă lângă vitrine cu diamante.

Mitologia tailandeză e plină de culori aprinse, amulete, zeițe, bețișoare aromate și flori. Fiecare curte sau terasă au expuse frumos statuiete de creaturi bizarre. Makara este un monstru acvatic, parțial crocodil, șarpe și elefant, care simbolizează ploaia, de obicei plasate pe balustradele templelor. Erawan este elefantul cu trei capuri. Garuda este un monstru mitologic din tradiția buddhistă și hinduistă, jumătate om, jumătate pasăre. Garuda simbolizează puterea regelui tailandez, fiind și simbolul țării.

gemeni

Bangkok este epicentrul dezmățului. Cluburile de noapte fierb ca un infern, de turiști nonconformiști, condimentate cu exotism local, unde baieții arată ca fetele, ori așa numiții lady-boys te ademenesc pentru totul felul de “distracții”. Viața nocturnă este desfrânată. Cluburile au meniuri cu perversiuni sadomazochiste de tot felul, care au loc, de altfel, chiar pe masă, în văzul tuturor. Aceste show-uri atrag rebelii singuratici din toată lumea, care vin să-și caute neveste ascultătoare și frumoase foc.

Vânzarea drogurior se pedepsește cu moartea. Ignorând riscurile, localnicii fac drogurile accesibile ca preț și cantitate în piețile nocturne (Night Markets). Tot în aceste piețe, în farmacii, găsești tot felul de medicamente interzise pe piață, precum steroizii și suplimente pentru slăbire. Cluburile din piețile nocturne oferă servicii anormal de perverse pentru cei amatori de senzații tari.

Mâncarea tailandeză este iute. Ardeiul chili și ghimbirul într-un sos dulce-acrișor? DA! Asta e Tailanda! Mâncarea în stradă (street food) este pentru cei cu stomace tari. Șobolanii sunt ignorați de localnici, de altfel, ei mișună în toate urnele, după ce gunoiul este scos seara în stradă, pentru a fi evacuat. Când i-am vazut prima dată, speriată m-am suit pe bordură, ocolind zona. Localnicii râdeau de mine. Treptat, m-am obișnuit cu șobolanii hoinari, însă am renunțat pentru totdeauna la street food.

Am fost de nenumărate ori în Bangkok. Ador această destinație. Îmi place pentru că mereu găsești ce să faci, ce să vizitezi. Îmi place pentru prețurile joase la servicii de frumusețe și sănătate. Pe lângă numeroasele saloane SPA de la fiecare colț de stradă, care oferă zeci de feluri de masaj și proceduri relaxante, Bangkok are spitale cu renume intenațional, pentru care vin oameni din toată lumea. Yanhee Hospital este unul din ele. O locație masivă, care oferă un spectru de servicii vast de la medicină netradițională, detoxifiere, chirurgie plastică și cosmetică până la schimbare de sex.

no smoking

detox
Gura târgului mi-a șoptit câteva proceduri care te fac mai frumoasă și sănătoasă. Am picat pradă. Am fost.

simularea nasterii

Surorile medicale au o uniformă drăguță. De la intrare ești întilnită de personal amabil și zâmbitor. Imediat se crează un card de plastic (ca un card de credit), care este ID-ul tău pentru toate procedurile. Înainte de fiecare procedură, sora medicală îți măsoară tensiunea, greutatea și înalțimea. Completezi formular cu un șir de întrebări. După asta ești consultat de doctor, care îți explică pe un power point în ce constă procedura care urmează, ce efecte, dar și consecințe sunt posibile. Totul se inregistrează într-un file. După ce îți alegi procedura, semnezi act de încredințare în caz de șoc anafilactic. Semnezi ca ți-au fost explicate consecințele de către doctor, iar după procedură iarăși, ți se masoară tensiunea și mai semnezi că ți s-a explicat cum să te îngrijești după ce pleci din spital.

spital
Sora medicală merge cu tine la casă, unde plătești conform listei de prețuri. Nimeni nu are treabă cu bani în plic. Un mulțumesc sincer este suficient, iar zâmbetul și inchinăciunile tailandeze ale personalului te tămăduie de toate durerile. La ieșire – gel dezinfectant pe mâini, ți se cheamă taxi și ziua bună.

Am rămas profund impresionată de nivelul ospitalității și a sistemului medical din ce am văzut. Totuși, se poate.

2 elefanti
Cred că am fost in Bangkok de zeci de ori, însă, încă nu am reușit să vizitez atracțiile turistice. Cred că o zi nu este suficient, iar pentru un asemenea oraș “infernal” ai nevoie de o vacanță „ca la carte”, fără grabă.

palmieri

Tailanda este miraculoasă și misterioasă. Phuket, insulele Phi Phi și Koh Samui, sunt pe lista mea!

Share: